Jídlo, které léčí (3)

Maso, Vejce, Ryby

Kvíz:

I) Červené maso obsahuje vysoké množství saturovaných tuků, které vedou k infarktům.

Ne: Červené maso obsahuje kromě saturovaných tuků také například omega-3 (pouze u zvířat krmených trávou). Navíc spojení mezi saturovanými tuky a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění ne nesprávné. Rozsáhlé studie ukázaly, že lidé konzumující saturované tuky mají menší riziko srdečních onemocnění.

II) Zvířecí protein můžeme snadno nahradit z rostlinných zdrojů.

Ne: Mnoho rostlinných zdrojů (zelenina, fazole, luštěniny) sice obsahují protein, ale museli bychom jich sníst hromadu, abychom dosáhli na stejné množství, jako získáme z kousku masa. Navíc, jak stárneme, tělo potřebuje k udržení svalové hmoty kvalitní a dobře stravitelný protein, dostupný pouze ze živočišných zdrojů.

III) Měli bychom se vyhýbat vaječným žloutkům, protože obsahují vysoké množství cholesterolu a vedou k infarktu.

Ne: Jíst cholesterol ve skutečnosti nemusí zvedat cholesterol v krvi. Navíc jedna studie za druhou dnes vyvrací spojitost mezi konzumací vajec a infarkty.

IV) Je lepší jíst kuřecí než hovězí, protože je dietnější.

Ne: Naopak hovězí ze zvířat krmených trávou je bohatší na živiny a pro tělo prospěšnější. Navíc poměr saturovaných tuků je u obou druhů masa téměř totožný.  

Mléko a mléčné výrobky

Kvíz:

I) Nízkotučné mléko a mléčné výrobky jsou zdravější než ty klasické.

Ne: Tuk je na mléku ta nejzdravější věc. Ve skutečnosti se prokázalo, že nízkotučné mléko souvisí s obezitou u dětí a dalšími zdravotními potížemi.

II) Děti by měly jíst hodně mléčných produktů kvůli zdravému vývoji kostí.

Ne: Zelenina je lepší zdroj vápníku než mléko. Navzdory propagandě mléčného průmyslu, vysoký příjem mléka je spojovaný s vyšší mírou osteroporózy.

III) Máslo způsobuje srdeční onemocnění.

Ne: Maximálně má máslo nulový efekt na kardiovaskulární systém, ne však špatný. Pravé máslo se ukázalo jako zdravější než všechny náhražky z rostlinných olejů. Studie, která 15 let sledovala širokou skupinu lidí, prokázala 30% až 40% snížení míry cukrovky typu 2 u těch, kteří měli nejvyšší podíl máslového tuku v krvi. Taky se nenašlo žádné propojení mezi konzumací másla a srdečními onemocněními.

IV) Jogurt je zdravé jídlo.

Možná: Přijde na to, jak ho jíme. Většinou z něj děláme nezdravé jídlo, protože si vybíráme slazené ovocné varianty a nízkotučné jogurty nebo do něj ráno přidáváme musli a cereálie. V tom případě nemá jogurt nijak příznivý dopad pro naše tělo. V čisté podobě z kvalitvního mléka a bez přidání cereálií může mít příznivé účinky pro naše střeva.

.