I) Červené maso obsahuje vysoké množství saturovaných tuků, které vedou k infarktům.
Ne: Červené maso obsahuje kromě saturovaných tuků také například omega-3 (pouze u zvířat krmených trávou). Navíc spojení mezi saturovanými tuky a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění ne nesprávné. Rozsáhlé studie ukázaly, že lidé konzumující saturované tuky mají menší riziko srdečních onemocnění.
II) Zvířecí protein můžeme snadno nahradit z rostlinných zdrojů.
Ne: Mnoho rostlinných zdrojů (zelenina, fazole, luštěniny) sice obsahují protein, ale museli bychom jich sníst hromadu, abychom dosáhli na stejné množství, jako získáme z kousku masa. Navíc, jak stárneme, tělo potřebuje k udržení svalové hmoty kvalitní a dobře stravitelný protein, dostupný pouze ze živočišných zdrojů.
III) Měli bychom se vyhýbat vaječným žloutkům, protože obsahují vysoké množství cholesterolu a vedou k infarktu.
Ne: Jíst cholesterol ve skutečnosti nemusí zvedat cholesterol v krvi. Navíc jedna studie za druhou dnes vyvrací spojitost mezi konzumací vajec a infarkty.
IV) Je lepší jíst kuřecí než hovězí, protože je dietnější.
Ne: Naopak hovězí ze zvířat krmených trávou je bohatší na živiny a pro tělo prospěšnější. Navíc poměr saturovaných tuků je u obou druhů masa téměř totožný.
I) Nízkotučné mléko a mléčné výrobky jsou zdravější než ty klasické.
Ne: Tuk je na mléku ta nejzdravější věc. Ve skutečnosti se prokázalo, že nízkotučné mléko souvisí s obezitou u dětí a dalšími zdravotními potížemi.
II) Děti by měly jíst hodně mléčných produktů kvůli zdravému vývoji kostí.
Ne: Zelenina je lepší zdroj vápníku než mléko. Navzdory propagandě mléčného průmyslu, vysoký příjem mléka je spojovaný s vyšší mírou osteroporózy.
III) Máslo způsobuje srdeční onemocnění.
Ne: Maximálně má máslo nulový efekt na kardiovaskulární systém, ne však špatný. Pravé máslo se ukázalo jako zdravější než všechny náhražky z rostlinných olejů. Studie, která 15 let sledovala širokou skupinu lidí, prokázala 30% až 40% snížení míry cukrovky typu 2 u těch, kteří měli nejvyšší podíl máslového tuku v krvi. Taky se nenašlo žádné propojení mezi konzumací másla a srdečními onemocněními.
IV) Jogurt je zdravé jídlo.
Možná: Přijde na to, jak ho jíme. Většinou z něj děláme nezdravé jídlo, protože si vybíráme slazené ovocné varianty a nízkotučné jogurty nebo do něj ráno přidáváme musli a cereálie. V tom případě nemá jogurt nijak příznivý dopad pro naše tělo. V čisté podobě z kvalitvního mléka a bez přidání cereálií může mít příznivé účinky pro naše střeva.
Děkuji za vyplnění. Za chvíli vám pošlu video lekci "Jak na přetíženou hlavu".
Ještě předtím je však nutné, abyste ve své emailové schránce našli ode mě zprávu a potvrdili, že je to váš email!
Bez toho vám lekci nemůžu poslat...